Žádný požár nevzplane náhodně, jen tak, sám od sebe. Vždy musí existovat nějaká příčina. Kupříkladu chcete-li zapálit narozeninové svíčky na dortu, musíte si vzít do ruky zápalky anebo zapalovač. Velmi podobné je to i s požárem v panelákovém bytě – tam k těmto jevům dochází buď z nedbalostí při manipulaci s otevřeným ohněm (smažení jídla na pánvi v kuchyni, odhazování nedopalků cigaret mimo popelník atp.), anebo v důsledku technické závady. Technické závady v bytech naštěstí nebývají příliš časté, ale vyskytnou-li se, mohou přinášet i velmi tragické výsledky. Třeba takový požár vzduchotechniky.

Teď se možná zarazíte a pousmějete nad tím, co je na vzduchotechnice hořlavého, když je to jen hromada plechu – tímto se nyní dostáváme k velmi důležité proceduře revize a čištění vzduchotechniky, která v těchto zařízeních odhaluje kontaminaci mastným prachem. Budete-li vzduchotechniku v paneláku – v bytě používat několik let bez avizovaných kontrol, může se stát, že se postupně začne na vnitřní povrch potrubí nalepovat mastný prach, natažený z kuchyňské digestoře, a jakmile vrstva prachu stoupne na hodnotu jednoho milimetru, vznikne tu velmi hořlavá směs.

Pak stačí jen drobná jiskra od sporáku, která ji zapálí, a oheň se pak může velmi rychle rozšířit do bytových prostor a zachvátit postupně kuchyň, obývák i ložnici. Není to legrace, požáry vzduchotechniky navíc nejsou ojedinělým jevem a můžete se o tom dovtípit na Internetu. Škody zaviněné takovýmto požárem jdou pak do milionů korun, což vám může doslova obrátit život naruby, přičemž někdo se z požáru bytu nevzpamatuje po zbytek života, proto buďte prozíraví a nechte tato zařízení pravidelně kontrolovat a případně odborně vyčistit. Vyplatí se věnovat revizi vzduchotechniky (nejen) v paneláku dostatek prostoru a nechat ji provádět častěji v pravidelných intervalech.