Zkombinujte pár základních surovin a zažijte nebe v puse
Salát Caprese se skládá pouze z plátků čerstvých rajčat, mozzarelly, olivového oleje, soli, pepře a bazalky. Plátky rajčátek a mozzarelly se pravidelně střídají a vše se lehce zakápne olivovým olejem.
Možná vás překvapila jednoduchost, ale pamatujte na to, že aby byl salát Caprese opravdu dobrý, musíte ho připravit z kvalitních surovin. Nevyplatí se šetřit ani na jedné jediné položce. Věřte, že byste to ihned poznala výsledné chuti.
Věděla jste? Někdo si k dochucení dopomáhá i krémovým balsamicem.
Tip: salát Caprese se hodí i jako předkrm na romantickou večeři pro partnera.

Budete potřebovat:
- velká čerstvá masitá rajčata
- mozzarellu (ideálně z buvolího mléka)
- extra panenský olivový olej
- sůl
- pepř
- lístky čerstvé bazalky
Postup:
- rajčata omyjte a nakrájejte na tenké plátky
- mozzarellu nechte okapat a též ji pokrájejte na tenká kolečka
- pokládejte a střídejte na talíř plátky rajčátek a sýra
- lehce zakápněte olivovým olejem
- dle chuti osolte a opepřete a dozdobte lístečky čerstvé bazalky (pokud nemáte čerstvou, můžete použít i sušenou)
- nechte si chutnat
Tip: salát můžete posypat i sušeným oreganem.
Salát Caprese pochází z Itálie, konkrétně z Campánie.

Po naskládání na talíř si všimněte, že barvy pokrmu (bílá, červená a zelená) připomínají italskou vlajku.
Varianty na italskou lahodu
Výše jsme vám představili základní recept na salát Caprese. Ale stejně jako u všech receptů i v tomto případě se pokrm dočkal nemálo obohacení a zpestření. Doplnit ho tak můžete například o plátky avokáda, rukolu, bazalkové pesto, černé olivy či oranžová cherry rajčata. Klasického střídání rajčete a mozzarelly se též nemusíte striktně držet. Klidně vše pokrájejte na kostičky a smíchejte jako salát nebo připravte jednohubky alá Caprese. Na bagetku dejte mozzarellu, rajče, lístek bazalky a zapíchněte párátkem.